Home
Willie en zijn fans

De fans van Willie Batenburg ...

Willie had vele fans en als je de moeite neemt om eens te google-en dan blijkt dat er een groot aantal mensen de muziek van Willie waardeerde én nog steeds weet te waarderen. Anno 2008, ruim 8 jaar na zijn heengaan, blijken er nog heel veel mensen bezig te zijn met het fenomeen Willie Batenburg. Er wordt nog volop gezocht naar muziek van hem bijvoorbeeld. Er worden Hyves-sites, Web-logs gewijd aan deze man. Op diverse forums komt met enige regelmaat nog de naam van Wille naar voren en met uiteraard een verwijzing naar zijn muziek. Uit alle geledingen van de maatschappij moeten fans te vinden zijn. Van artistiekelingen tot voetbalsupporters, van carnavalsverenigingen tot hitlijststatistiekmakers. Van kroegbazen tot natuurlijk de kroegbezoekers, van managers tot platenbazen. Tot op de dag van vandaag blijkt Willie indruk te maken en we moeten ervoor zorgen dat dit ook zo blijft. Ik denk dat al deze mensen één ding gemeen hebben ... ze worden geraakt door de persoon en zijn muziek. Willie's muziek kwam recht uit zijn hart. Oprecht en gemeend. Daardoor heeft Willie een diepe indruk achtergelaten bij deze en genen.

Zelf kwam in in aanraking met zijn muziek door iemand van de motorclub waar ik lid van was. Hij was op zoek naar muziek van Willlie maar kon deze niet zo makkelijk vinden. Ik ben eens op internet gaan zoeken voor hem en stuitte op het nummer 'Dubbele Buitenbanden'. Ik wist niet wat ik hoorde. Ik kon ook absoluut niet begrijpen waar dat nummer over ging. '"Ik hebn fietsken met un dubblen ban daar rij ik mee door het ganse land, bandenpech dat deed me niet, dubbele buitenbanden heb ik op mijn fiets". Hilarisch, maar tegelijkertijd geniaal. Dit moest een bijzonder iemand zijn. En het was inderdaad lastig om muziek te vinden, maar zoals met alles, de aanhouder wint. Via downloadsites  werden de nummers één voor één op de harde schijf gezet.  En toen begon het grote genieten. Ik was om. Verkocht én verknocht aan die grote kleine man. Met dank aan mijn Haagse motorvriend.

Ik ging op zoek naar foto's, naar verhalen en naar informatie. Uren zat ik achter mijn computer zoekend naar van alles en nog wat  ondertussen luisterend naar nummers als "Blauwe Boot" en "Dan bij de Waterkan". Bij Google moeten ze knettergek van me geworden zijn. Ik raakte gefascineerd door dat bijzondere manneke uit Dordrecht. Onvoorstelbaar knap vind ik het als je tot op de dag van vandaag mensen nog zo bezig weet te houden. Mij hield hij uren bezig, maar het waren aangename uren. Willie ging mee in de auto, Willie ging mee op vakantie en Willie schalde door mijn hoofdtelefoon. Ik voelde me er goed bij. In mijn fantasie ging het zo ver dat ik mijmerde over een concert dat ze voor Willie hadden moeten organiseren toen hij nog in leven was. In een decor en setting net als op de Black&White Night DVD van Roy Orbison.  Overigens nog zo'n fenomeen uit de popmuziek en een DVD waar je ademloos naar gaat zitten kijken. Willie die dan begeleid wordt door de beste muzikanten die Nederland rijk is. Plaats van handeling zou Ahoy geweest kunnen zijn óf de Kuip. Willie zou nu een kijkcijferkanon zijn en bezoekersaantallen halen waar menig artiest alleen maar van kan dromen. Willie in Villa Felderhof. Kijkcijferrecords zouden gebroken worden.  Maar ja, dat gaat helaas allemaal niet meer. Ik vertelde in mijn kennissenkring en op verjaardagen over Willie en kwam er achter dat er meerdere liefhebbers waren. Er werden natuurlijk ook wel eens schouders opgehaald en er waren er die het helemaal niets vonden. Dat mag ook. Én er waren er ongetwijfeld ook die mij niet meer voor vol aanzagen. En dat mag ook.

Maar door het internet kwam ik erachter dat ik niet de enige was die 'op zoek' was. En ik was ook niet zijn enige fan. Er zijn er tienduizenden. En daar zitten erbij die net zo naarstig op zoek zijn als ik. Die op de één of andere manier iets met en voor Willie doen.

Recent is er bijvoorbeeld een minimusical opgevoerd door Het Dordts Zuig Kwartet (hDZKw). 'Sjentimental Sjurnie' was de titel van de uitvoering die in Dordrecht op de planken heeft gestaan. Een prachtig initiatief. Op YouTube vond ik daar dit van ...

Maar  inmiddels is een sterke lobby begonnen om Willie de erkenning te geven die hij volgens vele mensen verdient. In Dordrecht is men ervan overtuigd dat de Gemeente Dordrecht te weinig heeft gedaan voor wijlen Willie. En dat terwijl Willie zoveel betekend heeft voor Dordrecht en haar inwoners. Op Buurttv.nl waren ze op zoek naar 'De Dordtenaar van 2008'  Kijk maar even naar dit stukje video ....

Maar ook op diverse forums, weblogs en sites  wordt tot op de dag van vandaag nog steeds aan Willie gedacht. Of het nu gaat om Opa Anders die een hele leuke web-log heeft gemaakt  of de supporters van Feyenoord die op hun forum nog steeds andacht besteden aan Willie of  op Wikepedia of op de Hyves-site van beheerder Peter's Subwoofah, onze man blijft de gemoederen bezig houden. In het Friese plaatsje Wirdum biljart een Genootschap van Zeven Heeren om de Willie Batenburg bokaal. Het Wirdumer Genootschap van Heeren speelt daar een heuse Willie Batenburg Competitie. Voor aanvang van een partij moet eerst even 'Oene maine matsj tirol' gedraaid worden en een Nobeltje gedronken worden alvorens de keu's gekrijt  worden en de carambole's gemaakt kunnen gaan worden door de Heeren.  Deze traditie wordt in Wirdum (met zijn 1240 inwoners) al sinds 1999 in ere gehouden. Kijk even op http://www.wgvh.nl/25/WILLIE_BATENBURG_COMPETITIE.html?PHPSESSID=5e6a9bbef5f84ad2a6e00fbbceb81896

Opa Anders (dat denk ik tenminste) en Willie.

Onderstaand een aantal links waar Willie nog regelmatig over de tong gaat:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Willie_Batenburg

http://opaanders.web-log.nl/opaanders/2006/06/willy_batenburg.html

http://oenemainematsj.hyves.nl/

http://coenpeppelenbos.blogspot.com/2008/06/meesterzanger-willie-batenburg.html

Als ik iemand vergeet is dat niet met opzet. Laat even weten waarom jij zo'n fan bent en op welke manier je daar uiting aan geeft. Dan ga ik daar zeker iets mee doen. Deze site moet een eerste aanzet zijn om Willie weer terug op de kaart te krijgen. Een eerbetoon aan die bijzondere man. Maar daar heb ik alle hulp bij nodig.

Home